Harrastaminen on tärkeä osa ihmisen elämää, joka on säännöllisesti (tai epäsäännöllisesti) harjoitettua vapaa-ajan toimintaa. Lähtökohtaisesti ihminen harrastaa jotain rentoutuakseen ja unohtaa hetkeksi arjen luoman kiireen ja tavoitteellisuuden ja saadakseen mielihyvää. Harrastamisen motiivina on lähtökohtaisesti siitä saatava nautinto ja kiinnostus aiheeseen. Toisinaan harrastaminen voi johtaa jonkin hyödyllisen taidon, tiedon ja kokemuksen hankkimiseen ja karttumiseen.
Harrastaessaan ihminen pääsee ilmaisemaan itseään ja tuomaan osaamista esiin. Vaikka usein harrastaminen mielletään aktiivisuuteen, ei se aina välttämättä tarkoita fyysistä suoritusta. Toiset kaipaavat kuitenkin omassa rauhassa harrastamista ja rentoutuminen voi tarkoittaa pelaamista. Voit pelata kolikkopelit netissä tai napauttaa Playstationin päälle ja uppoutua pelaamisen maailmaan. Joskus pelaaminen on paras tapa saada ajatukset pois arjesta – Vaikka toiset suosivat liikkumista ja ulkoilua, ei pelaaminen ja siitä nauttiminen ole väärä valinta.
Harrastus voi olla myös lukemista, musiikin kuuntelua, käsitöiden tekemistä tai vaikka kasinopelien tai konsolipelien pelaamista. Kaikenlaisen harrastustoiminnan aktiivinen tekeminen vaikuttaa ihmisen niin fyysiseen kuin psyykkiseen hyvinvointiin, kaiken ikäisillä. Useissa harrastusmuodoissa tärkeä tekijä on myös yhteisöllisyys. Ryhmässä harrastaminen synnyttää tiiviin yhteisön ja jäsenet usein jakavat tietoa sekä auttavat toisiaan epäitsekkäästi.
Harrastusten vaikutus mieleen ja kehoon
Kuten jo tuotiin ilmi, harrastustoiminta vaikuttaa ihmisen mieleen ja kehoon monin eri tavoin, pääasiallisesti positiivisesti. Tosin monissa urheiluharrastuksissa voi olla vaarana loukkaantumiset tai ylikunto jolloin elimistö ei voi hyvin. Pääsääntöisesti kuitenkin harrastaminen on hyväksi. On myös muistettava, että harrastustoiminnan tulee olla sellaista jota oikeasti haluaa tehdä. Pakotettuna tekemällä positiiviset hyödyt jäävät minimaaliseksi. Tällä tarkoitetaan kuitenkin lähinnä sitä, että esimerkiksi vanhempi haluaa lapsen harrastavan jotain tiettyä, eikä lapsi itse kyseisestä tekemisestä välitä. Tiedämme että välillä on päiviä kun ei jaksa, tai huvita tehdä mitään, ja itsensä on pakotettava tekemisen äärelle. Ja usein sen jälkeen on paljon virkeämpi olo, niin fyysisesti kuin psyykkisesti.
Kaikenlaisen harrastamisen katsotaan vaikuttavan suotuisasti esimerkiksi ihmisen mielenterveyteen ja unen laatuun. Lisäksi liikuntaa, tai ylipäänsä liikkumista vaativat harrastukset vaikuttavat fyysiseen terveyteen. Usein liikunnallisen harrastuksen aloittamisen motivaationa voi olla painonpudotus, lihaskunnon parantaminen, tai vaan uuden taidon oppiminen. Liikuntaan voi liittyä myös seikkailu ja jännittävien kokemusten etsiminen. Oli tavoite ja päämäärä mikä tahansa, uuden harrastuksen aloittaminen kannattaa aina. Ja vaikka olisikin päässyt omaan tavoitteeseen, ei toimintaa kannata lopettaa, sitä voi toki muuttaa ja asettaa tavoitteet korkeammalle.
Harrastaminen parantaa oloa
Mitä tahansa harrastaakin, sen tekeminen on pois kaikesta passiivisesta toiminnasta, mitä ihminen haluaa elämässään vähentää. Nykyisessä digitaalisessa aikakaudessa jumitumme usein liiaksi tv:n äärelle ja harrastaminen on oiva keino erkaantua televisiosta. Vaikka kyseessä olisi pelkkä lenkkeily, vie se meidät pois hetkeksi ruutujen ääreltä. Ajatuksena tässä on se, että harrastukset yleisesti vähentävät tylsää, toimeetonta aikaa ja parhaimmillaan kaikenlainen aktiviteetti poistaa arjen tylsät hetket kokonaan.
Harrastusten myötä opitut uudet taidot myös kasvattavat itseluottamusta ja voivat antaa uuden tavan ilmaista itseään. Se antaa elämään uusia haasteita, jotka pitävät mielen ja kehon aktiivisena. Harrastusten tulisi aina antaa uutta energiaa ja voimavaroja, eivätkä ne saisi tuntua velvollisuudelta tai pakkopullalta. Harrastus josta nauttii antaa voimaa arkeen sekä arjen mukanaan tuomiin haasteisiin.
On tärkeää muistaa, että harrastuksen ei tarvitse aina olla hyödyllistä. Vaikka yleisesti niistä jollain tapaa hyötyy, mutta hyödyllisyys ei auta jos jokin ei sinua kiinnosta. Hyödyn hakeminen voi pahimmillaan viedä ilon ja harrastuksen idean. Hyödytön tekeminen katsotaan myös hyödylliseksi jos se korvaa entistäkin hyödyttömämpää tai jopa haitallista toimintaa.