Kamera

Kameravalmistajien ykkösmaa Japanin legendat: Canon ja Nikon

Kaikki kameroista hiemankin kiinnostuneet ovat taatusti tutustuneet nimiin Canon ja Nikon. Kyseessä ovat kaksi vanhinta ja samalla maailman suurinta järjestelmäkameroiden valmistajaa, joiden tuotteilla taatusti monen nykyisen ammattikuvaajan ura on alkanut tai jatkuu edelleen.

Niiden tyyliä pidetään kumpaakin hyvin perinteisenä valmistajina, joiden uusia julkaisuja voidaan joutua odottamaan jopa vuosia. Kun taas aikojen saatossa niiden pahin kilpailija, Sony, on tuottanut markkinoille huomattavasti virkkaamalla aikataululla muun muassa pienempikokoisia järjestelmäkameroita.

Canon ja Nikonin ura on kuitenkin alkanut jo kauan sitten, filmikameroiden aikaan. Nikon perustettiin vuonna 1917 ja Canon vuonna 1937. Ne eivät kumpikaan valmista pelkästään kameroita, vaan niiden tuotantoon kuuluvat myös muun muassa kiikarit, linssit, kopiokoneet, skannerit, silmälasit ja muut valokuvaustuotteet. Kumpikin yritys on myöskin listautunut pörssiin ja jos sinulla on kiinnostusta sijoittamiseen, osta osakkeita linkin ohjeiden avulla.

Nikon lyhyesti – mikä yhteys Nikonin ja Mitsubishin välillä on?

Nikonin alku on oikeastaan Mitsubishin ansiosta, koska vuonna 1917 se määräsi kolme optikkoalan yritystä aloittamaan kiikarien, kaukoputkien, periskooppien ja valonheittimien peilien valmistamisen Japanin kuninkaalliselle laivastolle. Yrityksen toiminta olikin aluksi pitkälti armeijan ja laivaston tarpeiden vastaamista, joka päättyi vasta toisen maailmansodan jälkeen kun yritykseltä kiellettiin kaikkien sotilasvarusteiden valmistaminen.

nikon kamera

Se siirtyi siviilipuolelle ja etenkin kameratuotantoon. Jo 1940-luvulla Nikon halusi kehittää mahdollisimman laadukkaita kameroita, eikä halunnut leimautua kansankameroiden valmistajaksi. Korean sodan myötä sen tuotteet ja etenkin niiden laatu verrattuna eurooppalaisiin valmistajiin huomattiin myös ulkomailla, ja siitä yrityksen menestyskulku alkoikin.

Sen menestyksiä kameroiden suhteen ovat olleet seuraavat mallit:

  • Nikon F (valmistettiin yli miljoona kappaletta 1960-luvulla)
  • Nikon D1 (ensimmäinen digikamera)
  • Nikon D3 (2007)
  • Nikon D70 (2004-2006)
  • Nikon D700 (2008)
  • Nikon D90 (ensimmäinen videokuvaa tallentava järjestelmäkamera)
  • Coolpix-sarja 2000-luvun alussa
  • Nikon 1 V1
  • Nikon D3
  • Nikon D800e
  • Nikon D4

Canon lyhyesti – mistä nimi Canon on peräisin?

Canonin juuret löytyvät nuoren japanilaisen gynekologin ideasta aloittaa kinofilmikameroiden valmistus. Ensimmäinen, tuolloin nimeä Precision Optical Industry Co Ltd kantavan, yrityksen tuotos julkistettiin vuonna 1937. Kamera nimettiin Kwanoniksi, josta tuli myöhemmin nimi Canon. Yrityksen alkutaipaleen merkittävin keksintö on ollut vuonna 1940 keskitty röntgenlaite.

canon kamera

Taas kerran toinen maailmansota ja etenkin Korean sota olivat yritykselle suuria onnenpotkuja, koska niiden ansiosta sen kamerat saivat kansainvälistä huomiota länsimaalaisten sotilaiden ja lehdistön joukossa. Joskin se oli halvempi kuin tuolloin huippulaadustaan tunnettu Nikon.

Yritys siirtyi myös toimistokoneiden valmistukseen 1960-luvulla, joka pelasti sen konkurssilta. Kun taas 1970-luvulla se toi markkinoille ensimmäisen ammattilaisjärjestelmäkameran, jolla se onnistui myös nappaamaan ykköspaikan Nikonilta – ainakin hetkeksi. Yritys uusi sen 80-luvun EOS-kameroiden julkaisun jälkeen.

2000-luku on ollut Canonille merkityksellinen ja se on noussut suurimmaksi digikameroiden valmistajaksi. Sen menestyksen salaisuus on ollut etenkin EOS-digikamerat, Ixus-ultrakompaktikamerat, PowerShot-kompaktikamerat sekä oheistuotteina myydyt Pixman valokuvaprintterit.

Mikä on Canonin ja Nikonin tulevaisuus?

Nykyään älypuhelinten kameratekniikka on korvaamassa tarpeen järjestelmäkameroille ja niiden myynti onkin laskenut reilusti. Se on iskenyt kovaa etenkin Nikoniin, joka on kärsinyt mittavista talousongelmista. Yrityksen odotetaan häviävän tilikaudella 2021 yli 720 miljoonaa dollaria, joka on suurin tappio koko sen olemassaolon aikana.

Canon taasen on ilmoittanut odottavansa yli 616 miljoonan dollarin voittoja tilikaudella 2021 ja se on julkaissut myös uusia kameroita, kuten PowerShot PX -älyturvakameran. Nikonin ei kuitenkaan odoteta häviävän markkinoilta tai menevän konkurssiin, koska sen taustalta löytyy ainakin Mitsubishi ja japanilaista liiketalouden ymmärrystä. Mahdollinen ratkaisu olisi omistajuuden siirtäminen.

Sen tulee kuitenkin pelastamaan se, että Nikonin kamerat tunnetaan maailmanlaajuisesti eivätkä niiden uskolliset käyttäjät ole valmiita päättämään tämän legendaarisen yrityksen taivalta.