hevoskouluttajat

Ovatko irlantilaiset hevoskouluttajat maailman parhaita?

Hevosurheilua vähänkään seuraavat tuntevat irlantilaisten hevosvalmentajien maineen. Irlantilaisia valmentajia pidetään maailman parhaimmistoon kuuluvina. Tämä ei ole yllättävää, koska onhan raviurheilulla pitkä historia maassa. Irlannissa toimii yli 500 rekisteröityä hevoskouluttajaa, joiden joukossa on monia maailman ykkösvalmentajia. 

Monet kaikkien aikojen parhaimpiin hevoskouluttajiin kuuluvat henkilöt ovat nimenomaan Irlannista. Hevoskouluttajat työskentelevät suurien hevostallien kanssa yhteistyössä. 

Hevosurheilua ympäröi kulttuuri, joka on rakentunut lajin suosioon myötä. Ihmiset osallistuvat raveihin, koska kyseessä on mielenkiintoinen sosiaalinen ajanviettotapa. Vedonlyönti on toinen puoli hevoskilpailuja – ihmiset valitsevat suosikkihevosensa ja ahkerasti vetoa. Tässä kirjoituksessa tarkastelemme Irlannin parhaita hevoskouluttajia, joiden kädenjälki näkyy maailman nopeimmissa hevosissa ja parhaimmissa ohjastajissa. 

Dermot Weld

Puhuttaessa irlantilaisesta ratsastuksesta ei voida olla mainitsematta legendaarista Dermot Weldiä. Weld kuuluu Irlannin kaikkien aikojen parhaisiin hevoskouluttajiin, ja on omalla esimerkillään ja opeillaan inspiroinut lukuisia nuorempia kouluttajia. Weldin ympärille on rakentunut koulukunta, jossa hänen metodejaan ja sovelletaan ja jalostetaan edelleen. 

Weld on niittänyt maineitta kaikissa suurimmissa ratsastuskilpailuissa maailmassa. Hänen menestystarinansa hakee vartaistaan, sillä hän on voittanut useita kertoja jokaisessa viidessä Irlannin hevosurheilun päätapahtumassa. Miehen nimi on ollut ahkerasti esillä hevosurheiluun keskittyvissä julkaisuissa ja televisio-ohjelmissa. 

 Menestys ei ole kuitenkaan jäänyt pelkästään Irlantiin, vaan mies tunnetaan kaikkialla maailmassa. Voittoja on rapissut jokaiselta mantereelta. Tässä valossa ei ole lainkaan yllättävää, että miehellä on hallussaan Irlannissa koulutettujen hevosten ennätys. Weld on myös hevosiin erikoistunut eläinlääkäri. 

Yksittäisten klassikoiden kohdalla hän on voittanut Irlannin 1000 Guineaa kisat neljä kertaa. Weldin ennätyksiin kuuluu myös neljä peräkkäin voitettua St Lageria 2001–2004. Tämä vanhempi herrasmies jaksaa vielä yli 70-vuotiaana kouluttaa huippuhevosia ja valmentaa ratsastajia. 

Yksin ei kuitenkaan parhaimmat hevoskouluttajatkaan menestystä niitä. Weld on työskennellyt vuosien monien parhaiden ammattilaisten kanssa, joihin kuuluvat muun muassa Pat Smullen  ja Pat Shanahan. Miehen kansainvälisiin voittoihin kuuluu muun muassa voitot Melbourne Cupissa ja Hong Kong Mile -kisoissa. 

Willie Mullins

Toinen menestynyt pitkän linjan hevoskouluttaja on Willie Mullins. Mullins on voittanut suurin piirtein kaikki suurimmat palkinnot niin Irlannissa kuin Iso-Britanniassakin. 

Willie Mullisin meriitteihin kuuluu muun muassa Champion National Hunt voittaminen kahdeksana kertana. Erityisen tuttu ja rakas hevonen Mullisille on ollut Hurricane Fly, joka voitti kolmen vuoden sisällä kahdesti Cheltenhamin Champion Hurdle -kilpailut. Tämä mediassakin paljon esillä ollut hevonen on nimensä mukaisesti, varsinainen hurrikaani, joka on onnistunut keräämään yli 1,6 miljoonan euron palkintorahat. 

Vuosina 2012 ja 2013 Mullins pokkasi myös National Hunt -kisakauden voittajien ennätyksen peräti 155 voitolla. Takataskussaan miehellä on myös Punchestown kisojen ennätys 13 voitolla. 

Laakereilleen Mullins ei ole kuitenkaan jäänyt lepäämään, vaan jatkaa edelleen aktiivisesti kouluttamista ja valmentamista. Tyylikäs mies onkin hyvin yleinen näky suurimmissa ratsastuskilpailuissa ympäri maailmaa. 

Aidan O’Brien

Puhuttaessa Irlannin parhaimmista hevosvalmentajista ei voida mitenkään sivuuttaa Aidan O`Brienia. Mies on ollut mukana valmentamassa joitakin ratsastuksen modernin historian parhaista ja eniten menestyneistä hevosista. 

O`Brien tunnetaan esimerkiksi sensaatiomaisen Istabraqin valmentajana. Hevonen voitti Champion Hurdle -kisat päräti kolmena vuotena peräkkäin, vuosina 1998–2001. Mies tunnetaan myös supermenestyneen Rock of Gibraltar hevosen kouluttajana, joka voitti seitsemän kertaa peräkkäin Grade 1-voiton vuosina 2001 ja 2002. 

High Chaparral on yksi O`Brienin kilpahevosista. Tämä hevonen on niittänyt mainetta ja kunniaa useissa kilpailussa. Se esimerkiksi voitti niin Englannin kuin Irlanninkin Derbyt 2002. Näiden voittojen myötä High Chaparral nousi ratsujen eliittiin. 

Kokonaisuudessaan O`Brien pitää hallussaan peräti 14 Irlannin Derby -voittoa, joka on jo varsin suuri kattaus palkintoja. Pelkkää menestystä O’Brienin ura ei kuitenkaan ole ollut. Hänellä oli omat laihemmat vuotensa 1990-luvulla. Menestystä alkoi kuitenkin tulla 2000-luvulla. Erityisesti vuodet 2007 ja 2008 olivat hänelle supermenestyksekkäitä. 

Pelkästään vuonna 2008 tämä kovanluokan valmentaja voitti huikeat 23 kovimman sarjan kilpailua. Tämä on uskomaton määrä voittoja yhdelle vuodella, ja lopullisesti sinetöin miehen kouluttajien kärkikastiin maailmassa. 

Lopuksi 

Irlannissa valmennetut hevoset ja heidän kouluttajansa ja ohjastajansa kuuluvat maailman parhaimpiin. Irlannilla aivan kuin Iso-Britanniallakin on pitkä historia hevosurheilussa. Vuosikymmenien aikana oppinsa saaneet tämän päivän huippukouluttajat ovat pysyneet pitkälle samoina. 

Kuitenkin jatkuvasti tulee uusia kouluttajia ja ohjastajia, sekä tietysti uusia hevosia. Aika tulee näyttämään kuinka pitkään Irlannin menestys tässä lajissa jatkuu. Näköpiirissä ei kuitenkaan ole mitään sellaisia tekijöitä, joiden avulla voitaisiin kyseenalaistaa Irlannin menestys myös jatkossa.