Paras vedenpitävä 360 kamera 2022/2023

Videoita ei ole helppo saada erottumaan aikakaudella, jolloin miljoonat ihmiset pyrkivät tekemään saman YouTuben, TikTokin ja Instagramin kaltaisilla alustoilla. Tässä kohtaa vuoden 2022 loppupuolella julkaistu  Insta360 X3 tulee avuksi

 X3 on Insta360:n monipuolisen 360-kameroiden sarjan uusin jäsen, ja se on enemmänkin all-in-one-ratkaisu, joka on samalla myös kompakti ja vedenpitävä. Huikea kamera on täynnä ominaisuuksia, joiden tarkoituksena on laajentaa luovia näköalojasi. Mutta pystyykö tämä uutuusmali lunastamaan lupaukset ja ansaitsemaan paikan kameralaukussasi?

Kameran muotoilu on funktionaalinen

X3:n päivitykset näkyvät heti, sillä uudessa mallissa on iso ja kaunis 2,29-tuumainen kosketusnäyttö takana. Vanhemmassa X2-kamerassahan on varsin pieni pyöreä näyttö, joka on kyllä ihan käyttökelpoinen, mutta X3:n näytön käytön jälkeen siihen on aika vaikea palata.

Uudessa mallissa on näppärä valikko, jossa navigointi, asetusten ja tilojen muuttaminen sekä kuvamateriaalin tarkastelu on paljon helpompaa kuin aiemmissa malleissa.

Bonuksena fyysiset painikkeet helpottavat käyttöä.

Kuin parempikin kasinokolikkopelit bonus konsanaan, ovat uudistukset tässä kamerassa todella herkullisia. X3:ssa on nimittäin enemmän fyysisiä painikkeita, mitä osaa arvostaa vasta kun on käyttänyt kameroita joissa tällaisia ei ole lainkaan. Tässä mallissa on selkeästi helpompaa aloittaa ja lopettaa tallennus tai vaihtaa 360- ja yhden objektiivin tilojen välillä. Kamerassa on myös uusi pikavalikkopainike, jonka avulla voit helposti tallentaa ja käyttää esiasetuksia. Toinen merkittävä parannus on USB-C-portin luukku. Se on kestävämpi ja helpompi avata tai sulkea.

X3:n neopreenikuoren muotoilua on muutettu niin, että siinä on nyt reikä, josta pääsee käsiksi USB-C-porttiin ilman, että X3:a tarvitsee irrottaa kotelosta. Tällaiset pienet parannukset tekevät kameran käytöstä helpompaa.

Vaikka X3 on hieman suurempi kuin X2, se on silti erittäin kompakti laite, joka mahtuu helposti useimpiin taskuihin. Pieni koko on mainio juttu,isillä sen ansiosta on todennäköisempää, että kannat kameraa säännöllisesti mukanani muiden varusteiden lisäksi.

Kuvanlaatu

X3 tarjoaa merkittävän parannuksen kuvanlaatuun X2:een verrattuna. Tämä on hienoa, sillä pettymys kuvanlaadussa oli yksi suuri suurimpia X2:n ongelmia.. X3:ssa on hieman suurempi kenno ja hieman valovoimaisempi objektiivi, ja ero on huomattava.

X3 tuottaa todella hyvännäköistä videokuvaa, joka on terävää ja puhdasta. Sillä voi kuvata 360-videota 5,7K-resoluutiolla 30 kuvan sekuntinopeudella (fps) tai 4K-videota jopa 60 fps:n nopeudella.

Yhden objektiivin tilassa se kuvaa 4K:ta 30 kuvaa sekunnissa ja jopa 60 kuvaa sekunnissa, jos laskeudut 3,5K-tarkkuuteen. Myös hidastettu liike on käytettävissä 4K:ssa 120 kuvaa sekunnissa tai 3K:ssa 180 kuvaa sekunnissa.

Todennäköisesti suuremman kennon ja aukon ansiosta X3 toimii paremmin hämärässä kuin edeltäjänsä. X3 todella loistaa, kun sen korkean resoluution kenno on täydessä käytössä. Sillä voit kuvata 72 megapikselin 360-asteen valokuvia ja kuvata aikakuvauksia jopa 8K-tarkkuudella. 

Lisäominaisuudet ja lisävarusteet

X3:n mukana tulee laaja valikoima erikoistiloja ja lisävarusteita erilaisten tehosteiden saavuttamiseksi. Ehkä paras ominaisuus tässä, kuten muissakin 360-kameroissa, on star-lapse-tila. Siinä kamera kuvaa tähtien jälkiä uskomattoman elokuvamaisia yötaivaskuvia varten. Kaiken kattavan näkökentän ansiosta voit saada koko taivaan kuvaan ja vetää yhdestä 360-videosta useita eri otoksia.

Yksi X3:n erittäin käytännöllinen uusi ominaisuus on 4K-yksittäisobjektiivitila, jossa kamera käyttää vain toista kahdesta objektiivistaan tuottaakseen perinteisemmän toimintakameratyylisen videon suoraan kamerasta

Niin sanottu näkymätön selfiekeppi on nimensä veroinen, sillä se katoaa kuvista ja videoista täysin, kun sitä käytetään X3:n kanssa.

X3:n kaksi uutta tilaa ovat Me Mode ja Loop-tallennus. Me-tila on suunniteltu vloggaamiseen tai muihin toimintoihin, joissa haluat videon keskittyvän yksinomaan sinuun. Loop-tallennus kuvaa jatkuvasti materiaalia, mutta tallentaa vain viimeiset 1-30 minuuttia videosta. Silmukkatallennuksen yksi mahdollinen sovellus on X3:n käyttäminen moottoripyörän tai polkupyörän kojelautakamerana.

Muita valinnaisia lisävarusteita ovat pikalukija ja ulkoisen mikrofonin sovitin, jotka molemmat kiinnitetään USB-C-porttiin. Saatavana on myös 3 metriä pitkä pidennetty selfie-tikku, jolla voi kuvata drone-tyyppisiä otoksia.

Kamera on vedenpitävä 33 metrin syvyyteen asti, mutta saumatonta 360-kuvausta varten veden alla (sekä syvemmillä sukelluksilla) sinun on hankittava sukelluskotelo. Jos aiot käyttää kameraa paljon veden alla, suosittelen joka tapauksessa sukelluskoteloa, jo pelkästään lisäsuojan vuoksi

Ohjelmisto

Insta360:n mobiili- ja työpöytäsovellukset ovat erittäin helppokäyttöisiä tapoja tarkastella ja muokata 360-materiaalia, ja ne tarjoavat myös lisäosan Adobe Premiere Pro -ohjelmaan. Tarjolla on helppoja vaihtoehtoja, jotka yksinkertaistavat prosessia aloitteleville editoijille, ja runsaasti syvyyttä kokeneille sisällöntuottajille.

Yhteenveto: Erinomainen vedenpitävä 360-kamera

Insta360 tarjoaa laajan valikoiman 360-kameroita, mutta X3 onnistuu silti erottumaan selkeillä eduilla. Se on merkittävä parannus edeltäjäänsä verrattuna ja tarjoaa erinomaista vastinetta rahalle.

Kamera on uskomattoman monipuolinen työkalu laajan kuvaustilojen ja -vaihtoehtojen valikoiman ansiosta. Kompaktina ja vedenpitävänä kokonaispakettina X3 on helppo kuljettaa mukanasi ja nopea ottaa esiin ja yksinkertaisesti vain aloittaa kuvaaminen!