Monet valokuvausta harrastavat tai ainakin haaveilevat kyseisen harrastuksen aloittamisesta, elleipä jopa ihan siitä, että siitä tulisi ammatti. Valokuvaus on kuitenkin taitoa, mutta onnistuminen on makuasia. On olemassa kuitenkin monta asiaa, joilla omista valokuvista saa hitusen parempia. Juurikin ammattivalokuvaajilla on asioita, jotka he saavat aina onnistumaan ja joiden ansiosta heidän kuvansa ovat hieman harrastelijaa parempia. Useimmat näistä vinkeistä tai asioita ovat kuitenkin melkon yksinkertaisia ja ne on kenen vaan helppo oppia sekä muistaa jatkossa valokuvausta harrastaessaan. Toisin sanoen, ero syntyy pienistä asioista. Tältä listalta löydät muutamat vinkit, joita noudattamalla voit nostaa myös omat kuvasi astetta paremmalle tasolle.
1. Taivaanranta suoraksi
Ensimmäinen vinkki on todella helppo ja se ei vaadi kuvaajalta kuin hieman parempaa keskittymistä kuvaamiseen. Usein näkee kuvissa vinoja taivaanrantoja sekä horisontteja, jotka tekevät kuvasta heti hieman vähemmän ammattimaisen. Vino taivaanranta vie huomion siitä, mikä kuvassa on tärkeätä, nimittäin kohteesta. Siksi kannattaa pitää huoli siitä, että jalat ovat tukevasti maassa, ennen kuin laukaisinta painetaan.Jos on kuvattava nopeasti, tämä voi olla välillä hankalaa, mutta oikaisemisen voi onneksi hoitaa jälkikäsittelyssäkin. Useimmissa kuvankäsittelyohjelmissa taivaanrannan oikaiseminen on helppoa.
2. Käytä valoa oikein
Melkeinpä jokaisessa tapauksessa luonnonvalo on useimpiin kohteisiin paras valo. Jos kuitenkin käytetään keinovaloa, sitä on käytettävä oikein. Luonnonvalo toimii varsinkin aloitteleville kuvaajille paljon paremmin ja armollisemmin kuin keinovalo, joten jos et ole varma, käytä pelkästään luonnonvaloa. Luonnonvalo antaa myös yleensä onnistuneen lopputuloksen. Valon oikean hyödyntämisen opiskeluun kannattaa uhrata aikaa.
3. Älä leikkaa ihmisiä
Vältä ihmisten rajaamista nilkoista tai ranteista, koska silloin näyttää siltä, että heidän raajansa eivät riitä kuvan ulkopuolelle. Vältä siis kaikkea keskeltä raajaa rajaamista, se harvoin toimii. Tietenkin tälle on myös omat kuvansa, joissa se sitten taas toimii. Aloittelijoille kuitenkin neuvoksi, että harkitsee tarkkaan miten rajaat ihmisiä kuvissa. Parhaan ja luotettavimman tuloksen saa, kun yrittää saada ihmiset kokonaisina kuvaan. Kaiken tämän valokuvaamisen opettelun ohella on myös hyvä keksiä jotain aivan muuta tekemistä ja saada pieni irtiotto opiskelusta. Hyvä vaihtoehto tähän on esimerkiksi suunnata energiansa hetkeksi erilaisiin peleihin, ja niitähän on internet pullollaan. Parhaat nettipelit voit katsastaa täältä helposti. Näiden pelien seurassa löytyy ja saa varmasti taas uutta intoa valokuvauksen opetteluun sekä harjoitteluun. Kaikessa harjoittelussa kannattaa muistaa pitää pieniä taukoja, näin opiskelu pysyy pidempään mielekkäänä.
5. Keskity kunnolla tarkentamiseen
Tarkennus ja sommittelu ovat tärkeimmät työkalut, kun kuvalla kerrotaan tarina ja mitä valokuvaukseen ylipäätänsä tulee. Kuvaaja päättää, mitä katsoja näkee, ja mikä kuvassa näkyy terävänä. Samoin sommittelu ratkaisee sen, mihin katsoja kuvaajan näkemässä kiinnittää huomionsa.Toisin sanoen tarkennus ja sommittelu ratkaisevat kuvan ilmaisun. Kuvaaja voi siis valita oman tulkintansa kohteesta ennen kuin painaa laukaisinta. Katsojalla on kuitenkin hyvä olla jotain tarkkaa kuvassa, mihin ensinnä kiinnittää huomionsa. Kuva voi tuntua hieman häiritsevältä katsojan silmin, mikäli siinä ei ole mitään tarkennettua kohtaa johon katseensa kiinnittää.
6. Kuvaa päämäärätietoisesti sekä omalla tyylillä
Alussa moni kuvaa silkasta kuvaamisen ilosta ja oppimisen vuoksi, mutta pidemmällä ajalla kannattaa kuitenkin miettiä, mitä haluat kuvilla sanoa ja miten. Siksi sinun on ennen laukaisimen painamista mietittävä, mitä haluat kuvalla näyttää tai kertoa. Näin saat myös kehitettyä itsellesi pikku hiljaa omaa tyyliä kuvaamiseen ja sinut voidaan jopa erottaa muista kuvaavista. Voit löytää sen jutun mikä tekee juuri sinusta erityisen kuvaajan.Vaikka kohteena olisi tuhansien valokuvaajien tulkitsema maisema, kannattaa silti miettiä, miten haluat itse tulkita sen. Voisiko kuvan tarkentaa eri kohtaan? Tai sommitella sen niin, että kuvassa näkyy asioita, joita muut eivät ole aikaisemmin esittäneet? Omaperäisyys tekee kuvasta ainutlaatuisen ja sellaisen, jota ei ole ennen nähty.