objektiivi

Alat, jotka kasvavat vuonna 2023

Mitkä alat kiinnostavat vuonna 2023. Ovatko ne aloja, jotka tukevat tiedon janoa, nälkää ja himoa. Nauttia elämästä sekä kokea uusia juttuja. Kertaamme muutamia vaihtoehtoja ja esittelemme ne alat, joiden mukana tulisi matkata uuteen vuoteen ja uusiin haasteisiin. Kehittää henkilökohtaisia näkökantoja sekä miettiä alan merkityksellisyyttä itselleen.

Miten lähteä uuteen vuoteen

Hiljaiset hetket tekevät hyvää kiireen keskellä. Silloin on aikaa ajatella, rentoutua ja miettiä tulevaisuutta. Hankkia uusia harrastuksia ja virikkeitä. Mieltymyksiä mitä tehdä seuraavaksi. Ajoituksen ollessa oikea, idean saamiseen ei kestä kauan. Loistavan ajatuksen herätessä on aika vahvistaa huomisen näkymiä. Ennen pitkää ottaa aikaa ja miettiä seuraavia liikkeitä. Vaihtaa alaa tai muuttaa suuntaa. Uuden vuoden koittaessa voisit aloittaa uuden sivujuonen, virkistyskeinon tai huvituksen, joiden pariin asettua tylsinä hetkinä. Kulutustottumuksia ja ajanvietettä, jonka parissa kehittää taitoja. Tutustua uusiin tapoihin käyttää osaamista ja hankkia uusia kokemuksia. Tehdä tästä vuodesta paras ikinä siunulle ja läheisillesi. 

Somevaikuttaminen 

Ensimmäinen kiinnostava toimiala on somevaikuttaminen. Somevaikuttajan rooli on mielenkiintoinen tapa vaikuttaa yhteiskunnallisesti polttaviin asioihin, ottaa kantaa ja kertoa mielipiteitä kansaa kiiinnostavista ja polttavista puheenaiheista. Ajoittain valmiina ylittämään kansalliset rajat ja valloittamaan maailma uusilla keksinnöillä, haasteilla ja sosiaalisilla innovaatioilla. Verkkoon siirtyminen on vaatinut suuria muutoksia ihmisten käyttäytymisessä. Mukaan on tullut rohkeus olla esillä ja kertoa oma tarina. Paljastaa itsestään henkilökohtaisia asioita olemalla myös haavoittuvainen. Kuitenkin kertomalla asioita, joihin haluaa vaikuttaa. 

Podcastit 

Podcastit ovat somevaikuttamisen alagenre. Kuitenkin erillinen toimiala kokonaisuudessaan, jossa somevaikuttamisen rooli muuttuu puhumisen toimintamuodoksia. Podcastit eli vuoropuhelua sisältävät nauhoitteet tallennetaan valittuun teemaan ja purraan aiheita, jotka herättävät kiinnostusta. Toimilla on tarkoitus sivistää kansakuntia, tarjota uusia näkökulmia ajatella ja osallistaa yhteisöjä keskusteluun. Toisaalta paljastaa ihmiselle piileviä mieltymyksiä, joista puhua ja olla esillä. Muuallakin kuin kuullokkkeiden takana.  

Verkkokaupat 

Kuluttajat vaativat räätälöityjä mediakokemuksia tukemaan henkilökohtaisia mieltymyksiä, jolloin verkkokauppojen olemassaolo on lisääntynyt. Kolme tärkeää verkkokaupan kehitykseen vaikuttavaa trendiä ovat olleet pehmeät arvot, vastuullinen kehitys ja sosiaalinen vastuullisuus. Yhteiskunnallisesti merkittävät tuotteet, tunteita herättävät tarinat ja tunnekokemukset yhdistävät ihmisiä ja vahvistavat yksilöllisiä toimintatapoja ja lisäävät kulutustottumuksia, joita ei ole aiemmin ollut. Koko alaa koskeva kehitys ohjaa alati muuttuvaa käyttäytymistä kohti yksilöllisempää tuotteiden ja palveluiden tarjontaa vauhdittamalla pientuottajien merkityksen kasvua myös Suomessa. 

Pelaaminen 

Peliala on jälleen yksi näkyvimmistä tänä vuonna 2023. Pelien ja pelkaamisen joukossa on myös online-pokeri,  joka on yksi viime vuosina eniten kasvaneista peleistä uusien pelimuotojen ja viihtymisen muptojen ilmaantumisen ansiosta. muunnelmia, kuten Hold´emin ja Omahan eri versiot sekä Courchevel — nimestään tunnetaan hiihtokeskus — toimivat merinomaisena vaihtoehtona kokea pelistä uusia ulottuvuuksia. Roolipelit ovat myös jälleen erittäin suosittuja. Verkoon siirtyminen on vauhdittanut erilaisten roolien omaksumista ja kehittänyt uusia alakulttuureita, joiden sisään muotoutua. Tämä on pelialalla eräänlainen leikki, jossa olet valmiina ottamaan osaa  tarinaan, elokuvaan tai juoneen, jonka mukana liikkua. Roolipelit kiinnostavat, koska roolit mahdollistavat löytämään itselle vaihtoehtoja, joiden parissa viihtyä ja irtaantua hetkeksi todellisuudesta jossa elää.

Pelivalokuvaus

Pelikokemus auttaa valokuvaajaa lähestymään valokuvausta eri tavalla ja näkökulmista, jotka helpottavat parantamaan valokuvien syvyyttä. Kun kuvaaja pelaa pokeria ja nauttii pelin jännityksestä, voimme ainakin uskoa pelaamisen parantavan otetta valokuvaamisesta. Valokuvaaja hyödyntää pelaamisen kuuluvaa kokonaisvaltaisuutta ottamalla valokuvia kohteestaan ja yhdistämällä uuden kaltaisen vuoropuhelun valokuvauksen ja pelaamisen välillä. Kaikki pelaaminen ei siis ole pahasta tai edes huonoa. Kaikesta voi oppia ja valokuvaaja sitä enemmän mitä enemmän hän tuntee kohteet, joita hän kuvaa. 

Virtuaalimatkailu

Virtuaalimatkailu on yleisin digitaalisen palvelukonseptin muoto ja maailman nopeimmin kasvava liiketoiminnan muoto, joka sisältää ikään kuin huvipuiston täynnä huvilaitteita ja mielenkiintoisia vaihtoehtoja, joiden mukana voi elää ja matkustaa uusiin maisemiin sekä saada täyteisiä kokemuksia. Näitä ovat yleisen viihtymisen, kuten vuorovaikutuksen ja vaihdannan eri toimintamuodot, jotka yhdessä tarjoavat vahvoja elämyksiä innostavassa yhteiskehittämisen ympäristössä. Virtuaalimatkailu onkin elämysala, joka sen eri toimintamuodoissaan täydentävät ihmisen primitiisiviä mielihalua ja kokemushalua. Toimialoja, jotka näkyvästi hyödyntävät tätä liiketoimintaa ovat virtuaaliyhteisöt ja verkkojen kohtaamispaikat. 

Hyvinvointi

Hyvinvointialan tarkoituksena on edistää ihmisten toimintaedellytyksiä ja tarjota yksilöllisiä vaihtoehtoja sekä virikkeitä,  miten toimia ja toteuttaa itseään. Hyvinvointi on paljon muutakin, kuin terveelliset elämäntavat. Hyvinvoinnin merkitys vuonna 2023 tulee kasvamaan intohimosta parantaa ympäristöä missä elämme. Tärkeänä kasvun ja kehityksen mittarina toimii lisääntyvät kulutustottumukset, jotka vahvistavat hyvinvointialan kasvua. Hyvinvointiala on pitkään herättänytkin mielenkiintoa liikunnallisten taipumusten lisäämiseen ja terveyden edistämiseen. Esimerkiksi biohakkerointi unen ja ravinnon sekä itsensä mittaamisen tärkeys nähdään kasvavan entisestään uusien teknologisten innovaaatioiden ansiosta, johtamalla kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin panostamiseen sekä tukemalla tulevaisuuden älykkäitä ratkaisuja.