Hyvinvointi & Terveys – Tämän kaiken olen oppinut

Moni on kysynyt, aionko vielä jatkaa keto ruokavalion noudattamista tai aloittaa jonkun uuden ruokavalio valmennuksen syksyllä, sillä olenhan käynyt jo läpi useamman ja onnistunut saamaan hyviä tuloksia ja nauttinut prosessista.

Koen saaneeni kuitenkin valmennuksista loistavat eväät tulevaisuuteen ja näitä ohjeita hyödyntämällä pystyn jatkamaan hyvin ilman varsinaista ajantasaista valmennusta. Lisäksi, mikäli kaipaan lisäinformaatiota esimerkiksi ruokailuihin ja treeneihin, netistä löytyy valtava valikoima erilaisia neuvoja ja vinkkejä.

Erilaiset valmennukset ovat opettaneet miulle mielettömästi laihduttamisesta, painonhallinnasta ja ylipäätään siitä, mitä kokonaisvaltainen hyvinvointi tarkoittaa. Tätä tietoa ei voi kuitenkaan koskaan olla liikaa ja siksi sen haalimista on ihana jatkaa edelleen.

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin saavuttaminen ei ollutkaan niin hankalaa

Kun päätin ruveta aikanaan pudottamaan painoa ja tiivistämään kroppaa, arvelin edessä olevan loputon salaattikuuri, jolla tulisi varmasti tuloksia, mutta joka tuntuisi joka päivä vähintään yhtä kurjalta. Ei se sitten niin mennytkään; dietilläkin sai syödä ihan tavallista ruokaa aina jauhelihakastikkeesta pizzaan, sillä vain oma mielikuvitus oli rajana erilaisten ruokien kokkauksessa. Samaan aikaan kun keittiössä sai syödä muutakin kuin fetasalaattia, sentit karisivat, paino putosi ja hymy nousi huulille. Tuntui oikeastaan aika hassulta, että näinkö helppoa se painonpudotus onkin.

Tupakoinnin lopettaminen oli yllättävän helppoa

tupakka

Suurimpia yllätyksiä minulle oli, miten helppoa tupakoinnin lopettaminen itseasiassa oli. Olen aikaisemmin kokeillut useitakin tupakan korvikkeita, mutta yrityksistä huolimatta olen jostain syystä aina palannut perinteiseen tupakointiin.

Alkuvuodesta kuitenkin tutustuin nikotiinipusseihin, jotka ovat ainakin Metropoli -lehden mukaan vauhdittaneet merkittävästi tupakoinnin lopettamista viimeisen vuoden sisällä.

Väitän tupakoinnin lopettamisen olevan yksi elämäni parhaista päätkösistä. Vaikkeivat nikotiinipussit välttämättä mitään terveystuotteita ole, ovat ne varmasti huomattavasti tavallista tupakkaa terveellisempiä.

Lihasmassan kasvatus oli helppoa

Sittemmin halusin kasvattaa itselleni lisää lihasmassaa ja siirryinkin syömään suurempia kalorimääriä, jotta lihas voisi tarttua. Olihan se aika jännittävää, sillä arvelin kaiken ruuan jäävän samantien vyötärölle, mutta pian huomasin, että kun salitreeni ja ruokavalio on kohdallaa niin paino pysyy kyllä oikein hyvinkin kurissa. Se opetti tietynlaista rentoutta olemiseen ja tekemiseen – aina ei tarvitse pyrkiä kaikista rasvattomimpaan olotilaan, vaan välillä täytyy syödä enemmänkin, jotta kroppa sitten jaksaisi taas polttaa rasvaa, kun sen aika on.

Välitavoitteet ovat kaiken A ja O

Suurin oppi valmennuksissa kumminkin on hetkestä nauttimisen taito, välitavotteiden asettaminen sekä itsensä arvostaminen. Olen monta kiloa pudottaneena havainnut, että rautainen itsekuri minulta ainakin löytyy, mikäli haluan sitä käyttää. Kun olen pysynyt ruodussa ja saanut tuloksia, se tuo hyvää mieltä ja muistuttaa siitä, että saavutetuista tuloksista pitää olla joka päivä ylpeä.

Myöskin prosessia oppii arvostamaan ihan eritavalla, kun muutokset eivät tapahdukaan silmänräpäyksessä. Tavoitteita on hyvä olla pitkin matkaa; kilon pudotus, viiden kilon pudotus, pienempi farkkukoko, muuttunut peilikuva, kaventunut vyötärö.. Tavoite voi olla mikä tahansa, kunhan se motivoi ja on saavutettavissa.

Elämäntapamuutos onnistuu ilman tavoittetakin

Miusta on ainakin ollut tosi vapauttavaa, kun olen saanut liikkua fiiliksen ja inspiraation mukaan näin kesällä – ei ole ollut pakko mennä salille, vaan on voinut esimerkiksi rullaluistella tai lenkkeillä, jos on huvittanut esimerkiksi enemmän ulkoilla! Samoin ruuan suhteen on hyvä höllätä välillä ja olenkin syönyt yhden jos toisenkin kesäherkun hyvillä mielin. Kuitenkin täytyy muistaa, että suurin osa ruuista kannattaa pitää fiksuina, sillä itselleni ainakin iskee krooninen paha olo, jos syön liian monena päivänä huonosti. Tuntuu, että mikään ei maistuisi ja silti kaikkea tekisi mieli. Tästä syystä yritän pitää edes jotakin järkeä syömisessä.

Muista kokonaisvaltainen hyvinvointi

Kokonaisvaltainen hyvinvointi on miusta kuitenkin kaikista tärkeintä, oltiin sitten pudottamassa painoa, ylläpitämässä nykyistä olotilaa tai lisäämässä massaa. Jos pään sisällä tuntuu koko ajan, että tämä on pakkopullaa, ei kehokaan pysy mukana kovin kauaa. Toisaalta, jos asennoituu projekteihin jokapäiväisinä valintoina ja positiivisella mielellä, huomaa varmasti muutosta monilla osa-alueilla paljon herkemmin

Mikä siusta on tärkeintä elämäntapamuutoksessa tai painonhallinnassa? Mitkä asiat saavat sinut voimaan kokonaisvaltaisesti hyvin?